Ha valami igazán élvezetes és valódi tengeri élményre vágysz, hogy halljad a hajó orrtőkéjének surrogását a hullámokban, a kötélzet nyikorgását és lásd a friss szélben föléd tornyosuló hatalmas fehér vitorlákat, csatlakozz valamelyik nagyvitorlás legénységéhez! A vitorlázás aranykorának ragyogó hajói közül sokan iskolahajóként ma is járják a tengereket. Ha láttad a BBC Onedin-család sorozatát, vagy a Hornblower-sztorit (Őfelsége kapitánya), és felkeltette a fantáziádat, gyere el velünk, hogy saját szemeddel lásd, mit is jelent sok ezer négyzetméter fehér vászon alatt vitorlázni a ragyogó kék tengeren!

A S.A.L.T. Hungary a nemzeti iskolahajó szövetségeket, az iskolahajókat üzemeltető alapítványokat és nonprofit szervezeteket nemzetközi szinten összefogó Sail Training International tagjaként azért dolgozik, hogy minél több fiatal (és szívében fiatal) élhesse át ezt az élményt, amit a világon mindenhol “sail training”-nek hívnak.

Itt álljunk meg egy pillanatra, ugyanis az angol kifejezés – sail training – bővebb magyarázatra szorul. A szó szerinti fordítás vitorlás képzés (vagy gyakorlat, edzés, nevelés, oktatás, kiképzés, egyszóval tréning) lenne, de ez így nem fedi pontosan azt a tartalmat, ami ebben a kifejezésben benne van. Olyannyira nem, hogy még Angliában is meg kell magyarázni a laikusoknak! Nem csak arról van szó ugyanis, hogy vitorlázást, hajózást oktatnak a résztvevőknek. A vitorlás iskolahajó csupán a tárgya, a helyszíne annak a bonyolult és sokrétű, sokszínű és sokszereplős, többfunkciós társadalmi eseménynek számító csoportos képzésnek, melyen a részt vevő fiatalok (és persze idősebbek is) sokkal inkább azt tanulják meg, hogyan kell „élni”! A sail training jellemformálás, testedzés, szellemi, értelmi és érzelmi nevelés a hajózással kapcsolatos feladatokon keresztül.

A sail training: sorsfordító kalandok sora…

AJÁNLÁSOK

„Arra bátorítjuk a fiatalokat, hogy fedezzék fel a tengert, önmagukat és egymást – és fedezzék fel a világot…”

Sail Training International

„Tisztelettel ajánlom minden ismerősömnek ezt a lehetőséget! Külön felhívom a figyelmet, hogy a tengeri vitorlázás gyermekkorban, fiatalon daganatos betegségen átesett meggyógyultak számára igen nagy segítséget jelenthet a rehabilitációban.”

Dr. Horváth Zsolt
a Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum (OEC),
Általános Orvostudományi Kar Onkológiai Tanszék volt igazgatója

„Mi a tengeren a fiatalokat nem csak tréningezzük…, mi a tengert hívjuk segítségül, hogy az életre neveljük őket!”

Los Angeles Maritime Institute (LAMI)
TopSail Youth Program

„Elképesztően nagyszerűnek tartom a Sail and Life Training Association küldetését. Valódi értéket teremtenek azoknak a fiataloknak, akik nyitottak még a világra, hajlandóak kilépni a megszokott mindennapokból, és az ÉLETET választják. Azt az életet, ahol valódi önmagával találkozhat az ember, ahol a természet tisztelete, a csapatmunka, az együttműködés, alázat, kitartás magas iskoláját végezheti el…”

Rakonczay Viktória
óceáni evezős