Az iskolahajókat üzemeltető és az ezeken a hajókon tevékenykedő, tréningeket tartó nemzeti szervezetek, valamint a versenyek vendégfogadó kikötőinek munkáját összefogó nemzetközi szervezet a Sail Training International (STI), mely emellett alapvetően a nemzetközi események szervezését végzi. Az STI célja, hogy támogassa a fiatalok oktatását, fejlődését és életre nevelését a vitorlás tréningeken keresztül, függetlenül a nemzetiségüktől, kulturális, vallási, faji hátterüktől és szociális helyzetüktől. Az STI Angliában bejegyzett jótékonysági (nonprofit, angolul charity) szervezet, melynek világszerte számos tagja működik nemzeti iskolahajó szövetségként: Ausztrália, Belgium, Bermuda, Dánia, Dél-Afrika, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, India, Írország, Kanada, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Új-Zéland, USA.

2011 vége óta pedig Magyarország is.

Az STI egy sor különféle tevékenység és szolgálat révén éri el a kitűzött céljait:

  • konferenciák és szemináriumok, előadások tartása
  • nagyhajós (Tall Ship) versenyek és más, hozzájuk köthető események szervezése
  • könyvek, publikációk, DVD-k és előadások kiadása
  • nemzetközi kutatási programok végrehajtása
  • Class A Tall Ships Forum (azoknak a tagoknak, amelyek a világ legnagyobb keresztvitorlázatú iskolahajóit üzemeltetik) létrehozása és fenntartása
  • Small Ships Forum létrehozása és fenntartása
  • Fiatalok Nemzetközi Fóruma (International Youth Forum) (a 26 év alatti tagok részére, akik szerte a világon, a vitorlás tréningeken részt vevő fiatalok érdekeit képviselik) létrehozása és fenntartása

A Magyarországot képviselő S.A.L.T. Hungary – három másik kérvényező ország, Csehország, Horvátország és Észtország új szövetségeinek társaságában – 2011-ben a franciaországi Toulonban megrendezett éves konferencián csatlakozott az STI-hez.

A S.A.L.T. Hungary 2012-ben megkapta a rendes társult tagsági státuszt, ráadásul az STI irányító bizottságában, az International Council-ban is képviselői tagságot kapott, így nem csak az STI éves konferenciáin, hanem a nemzetközi szervezet demokratikus döntéshozó testületének munkájában is részt vehet.

EREDET

Bernard Morgan nyugalmazott londoni ügyvéd 1956-ban versenyre invitálta az iskolahajókat. A verseny – az első Tall Ship Race – húsz benevező hajója 1956 júliusában a dél-angliai Torbay-ből Lisszabonba tartott azzal a céllal, hogy utolsó búcsút mondjon a vitorlás hajók letűnt korszakának. Az egyszerinek szánt esemény azonban éppen ezzel ellentétes hatást váltott ki. Roppant nagy volt az érdeklődés a hajók és a verseny iránt: a vitorlás korszak bíbor-arany Főnix madara hamvaiból új életre kelt! A szervező Sail Training International Race Committee ugyanis e sikerre alapozva a következő években további versenyek szervezésén dolgozott, majd megalapította a Nemzetközi Iskolahajó Szövetséget (International Sail Training Association), melynek 2002-ben a Sail Training International lett a jogutódja. A Sail Training International (STI) az Egyesült Királyságban jótékonysági intézményként bejegyzett nemzetközi szövetség, a nemzeti iskolahajó szervezetek szövetsége.