A sail training: vitorlás iskolahajón tartott csoportos gyakorlat, mely nem csak a hajózásról szól, a részvevő fiatalok nem csak hajózni és vitorlázni tanulnak, nem csak a hajózással kapcsolatos feladatokat látják el. Sokkal inkább azt tanulják meg, hogyan kell „élni”! A sail training jellemformálás, testedzés, szellemi, értelmi és érzelmi nevelés a hajózással kapcsolatos feladatokon keresztül. A programok jó része kifejezetten 15–25 év közötti fiataloknak szól. A tréning számos megerőltető kihívás elé állítja a résztvevőket, úgy fizikailag, mint érzelmileg. Olyan tevékenység, amely serkenti az önbizalmat és személyes felelősségvállalásra inspirál, hozzájárul, hogy az emberek könnyebben elfogadjanak másokat, akármilyen szociális vagy kulturális háttérrel rendelkezzenek is, illetve növeli a hajlandóságot a kontrollált kockázatvállalásra. A legtöbbeknek, akik vállalják a részvételt ilyen iskolahajón, pozitív tapasztalatot jelent, s ez alaposan megváltoztatja az életüket.

A legtöbb iskolahajót különböző alapítványok, jótékonysági intézmények, egyesületek, iskolák vagy egyetemek tartják fent, esetleg kormányzati vagy intézményi tulajdonban van, illetve ezek a szervezetek üzemeltetik. Általában arra törekednek, hogy a hajóra vonzott legénység szociális háttere minél szélesebben tükrözze a társadalom egészét. Sok szervezetnek alapítványi programja is van, hogy támogassák azon fiatalok részvételét is, akik egyébként ezt nem engedhetnék meg maguknak. Vannak olyanok is, amelyek speciális programokat kínálnak fizikailag, mentálisan vagy szociálisan rászorulók részére.

A sail training: sorsfordító kalandok sora…

Az iskolahajón tartott csoportos gyakorlatokat a világ különféle részein, különféle típusú hajókon tartják. A leghatékonyabb programok némelyikét kishajókon tartják, ezzel élvezve a kiscsoportokban végzett bensőséges és bizalmas munka minden előnyét. A legkülönfélébb kihívásokkal találják magukat szemben azok, akik a hatalmas és pompás keresztvitorlázatú hajókon vállalják a tréningeket – a fedélzeten és a magasban végzett intenzív munka mellett. A vitorlás tréningek egyre nagyobb kalandot jelent a fiataloknak és az idősebbeknek egyaránt. Minden résztvevőnek figyelemre méltó sikert jelent az emberi jellembeli fejlődés, valamint az a képesség, amivel az élet kihívásait kezelni tudják.

A vitorlás tréningek minden korú és képességű ember számára jelent kalandot. A programok jó része kifejezetten 15-25 év közötti fiataloknak szól. A vitorlás iskolahajón tartott tréningek a vitorlás oktatás számos kérdését magukba foglalják, de a tréningek célja ennél sokkal-sokkal messzebbre mutat. A vitorlás tréningek alapvetően a tengeri utazás élményét használják fel, amellyel abban nyújtanak segítséget az embereknek, hogy saját magukat tudják megtanulni, felfedezzék magukban a rejtett erőket és tehetségeket, és megértsék a csapatmunka értékeit. Egyes programok azonban a tengeren végzett oktatás sokkal szélesebb aspektusait tárják elénk.

MI TÖRTÉNIIK A HAJÓN?

1A vitorlás iskolahajón tartott tréningek célja azon túl, hogy a nautikai és tengerész oktatás számos kérdését magukba foglalják, sokkal-sokkal messzebbre mutatnak. A vitorlás tréningek alapvetően a tengeri utazás élményét használják fel arra, hogy képesek legyenek önmagukat megismerni, felfedezzék magukban a rejtett erőket és tehetségeket, és megértsék a csapatmunka értékeit.

Csapatmunka

2A hajókon – akár nagy, akár kisebb vitorlásokon – nemzetközi csapat jön össze: Európa és a világ országaiból tucatnyi fiatal kerül egy hajóra és dolgozik együtt. Ez azt jelenti, hogy a fiataloknak meg kell tanulniuk egymással kommunikálni (a hajózás nemzetközi nyelve az angol), együtt élni, együtt dolgozni, magukért és  egymásért felelősséget vállalni.

Egyik kézzel a hajóért, másik kézzel magadért

3Ez a közmondás a hajdani vitorlás korszak tengerészei között alaptörvénynek számított. Ez azonban ma is így van! A hajók minimális létszámú gyakorlott és professzionális személyzete mellett a fedélzeti- és árbocmunkát a programban részt vevő fiatalok, a “trainee”-k végzik el. A kötelező fedélzeti munka mellett mindenki önkéntesen vesz részt a magasban, az árbócokon és a vitorlarudakon elvégzendő feladatok elvégzésében. Az árbócmunka biztonságos, mert a biztonsági heveder használata kötelező.